Kunst De Landverhuizers van Bert Kiewiet kopen?
 
De Landverhuizers
Brons

Prijs op aanvraag


Het is 1846. Europa gaat gebukt onder ziekten en de bevolking is ontevreden. Het verre Amerika lonkt: een land van vrijheid, met grote economische mogelijkheden, waar je je eigen godsdienstige en culturele identiteit kunt bewaren. De gereformeerde dominee Albertus van Raalte (1811-1876) besluit de gok te wagen. Met honderd mannen, vrouwen en kinderen vertrekt hij vanuit Drenthe naar Amerika. 'Landverhuizers' worden ze genoemd, want het woord 'emigranten' bestaat dan nog niet.
Het zeilschip The Southener brengt de groep naar Amerika, maar op zee worden ze geteisterd door najaarsstormen. De reis duurt bijna twee maanden en onderweg sterven een kind en een jonge moeder. Uitgeput zet het gezelschap op 17 november 1846 voet aan land. Maar Amerika blijkt hun niet direct vriendelijk gezind; de invallende winter brengt vrieskou en honger. Dominee van Raalte koopt een stuk oerwoud in het huidige Michigan, waar de eerste nederzetting wordt gebouwd. Ze noemen het gebied Holland. Er worden wegen gebouwd en bomen gekapt. Honger, ziekte en wilde beren zorgen voor dodelijke slachtoffers. Maar wanneer nieuwe geloofsgenoten zich aansluiten, groeien de nederzettingen langzaam maar zeker tot welvarende steden.
In 1997 maakt de Drentse beeldhouwer Bert Kiewiet dit beeld, de landverhuizers, ter gelegenheid van de feestelijke herdenking van 150 jaar Holland- Michigan. Het beeld wordt ter plekke onthuld door Prinses Margriet. Kiewiet maakt een tweede exemplaar, dat hier voor u staat. En zo heeft Drenthe een blijvende herinnering aan de bijzondere landverhuizers.

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

Wilt u dit kunstwerk bekijken? Geef hieronder uw voorkeursdatum aan. Wij nemen contact met u op voor een definitieve afspraak.

Thuis-op-zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden