Henk Helmantel, meester in stillevens

Henk Helmantel (1945) is een ware meester van de fijnschilderkunst en wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de stroming van het Hedendaags Realisme. Hij is beroemd geworden met zijn lichte, serene stillevens, maar schildert ook veel kerkinterieurs en af en toe een zeldzaam landschapje. Daarnaast bevinden zich in zijn oeuvre een paar zelfportretten. Helmantel gebruikt over het algemeen stemmige kleuren, zoals donkergrijs, groen en blauw, maar haalt specifieke details naar voren met meer helder kleurgebruik. De kunstenaar wordt beïnvloed door de klassieke zeventiende-eeuwse meesters als Rembrandt van Rijn. Met name de dramatische licht-donkercontrasten van deze meester vinden hun weg in de schilderijen van Helmantel. Voor zijn kleurgebruik kijkt de kunstenaar meer naar de gebalanceerde interieurs en stillevens van Johannes Vermeer.

Lees meer...
Henk Helmantel
Stilleven met Chinese Han vaas en 2 ganzeneieren
 
Stilleven met Chinese Han vaas en 2 ganzeneieren
Olieverf op paneel
84 x 76  -  2012
Verkocht    
Locatie: de Orangerie


Helmantels interesse voor de Chinese cultuur vindt haar oorsprong in het Groninger Museum. Dit museum beheert een prachtige verzameling Chinees porselein, kleurrijk, flinterdun en gemaakt met een onvoorstelbaar vakmanschap. Al snel was de museumcollectie niet meer voldoende. Helmantel ontdekte een antiquair in Oudewater, waar hij Chinees aardewerk en porselein kocht. Bij gebrek aan passend vervoermiddel werden deze broze stukken achterop de brommer mee naar huis genomen. Door de jaren heen heeft Helmantel een eigen collectie archeologische voorwerpen in China opgebouwd, die vaak als oude vrienden opduiken in zijn schilderijen.

Kenmerken van dit schilderij: aardewerk, vaas, metaal, vijzel, China, fruit, kers, ei, stof, doek, hout, tafel, modern, etnisch, chique

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

U kunt dit kunstwerk bezichtigen in de Havezate van Hof van Saksen te Nooitgedacht.
U bent 7 dagen per week welkom tussen 08.00 en 22.00u. Het werk bevindt zich in de Orangerie.
Laat ons weten wanneer u een bezoek komt brengen, dan heten wij u graag welkom met een kopje koffie en beantwoorden wij eventuele vragen.

Thuis-op-zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden

Wellicht ook interessant voor u

  • Maarten 't Hart
  • Jan van Tongeren
  • Jan van Tongeren
  • Alain Gazier