Henk Helmantel, meester in stillevens

Henk Helmantel (1945) is een ware meester van de fijnschilderkunst en wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de stroming van het Hedendaags Realisme. Hij is beroemd geworden met zijn lichte, serene stillevens, maar schildert ook veel kerkinterieurs en af en toe een zeldzaam landschapje. Daarnaast bevinden zich in zijn oeuvre een paar zelfportretten. Helmantel gebruikt over het algemeen stemmige kleuren, zoals donkergrijs, groen en blauw, maar haalt specifieke details naar voren met meer helder kleurgebruik. De kunstenaar wordt beïnvloed door de klassieke zeventiende-eeuwse meesters als Rembrandt van Rijn. Met name de dramatische licht-donkercontrasten van deze meester vinden hun weg in de schilderijen van Helmantel. Voor zijn kleurgebruik kijkt de kunstenaar meer naar de gebalanceerde interieurs en stillevens van Johannes Vermeer.

Lees meer...
Henk Helmantel
St. Walburgkerk Zutphen
 
St. Walburgkerk Zutphen
Olieverf op paneel
102 x 78  -  1969
Verkocht    


De mooiste, meest treffende inkijkjes in Nederlandse kerken hebben we te danken aan Henk Helmantel. Zijn kerkinterieurs tonen altijd een bijzonder oog voor compositie, dieptewerking, detail, en lichtwerking. Maar het meest bijzonder is de positie die de kunstenaar kiest. Altijd weet hij een verrassend plekje te vinden om de kerk af te beelden. In dit geval koos Helmantel voor de kooromgang, waar de gangen afbuigen in een spitse punt naar het oosten. De ruimte loopt net even het hoekje om, waardoor ons beeld wordt afgesneden. Juist die afsnijding maakt dit kerkinterieur interessant: de nieuwsgierigheid naar dat stukje kerk dat nét niet zichtbaar is.

Kenmerken van dit schilderij: kerk, koor, modern, landelijk

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

Wilt u dit kunstwerk bekijken? Geef hieronder uw voorkeursdatum aan. Wij nemen contact met u op voor een definitieve afspraak.

Thuis-op-zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden

Wellicht ook interessant voor u

  • Jan van Tongeren
  • Jan van Tongeren
  • Maarten 't Hart
  • Alain Gazier