Henk Helmantel, meester in stillevens

Henk Helmantel (1945) is een ware meester van de fijnschilderkunst en wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de stroming van het Hedendaags Realisme. Hij is beroemd geworden met zijn lichte, serene stillevens, maar schildert ook veel kerkinterieurs en af en toe een zeldzaam landschapje. Daarnaast bevinden zich in zijn oeuvre een paar zelfportretten. Helmantel gebruikt over het algemeen stemmige kleuren, zoals donkergrijs, groen en blauw, maar haalt specifieke details naar voren met meer helder kleurgebruik. De kunstenaar wordt beïnvloed door de klassieke zeventiende-eeuwse meesters als Rembrandt van Rijn. Met name de dramatische licht-donkercontrasten van deze meester vinden hun weg in de schilderijen van Helmantel. Voor zijn kleurgebruik kijkt de kunstenaar meer naar de gebalanceerde interieurs en stillevens van Johannes Vermeer.

Lees meer...
Henk Helmantel
Stilleven met fruit en brood tegen blauw
 
Stilleven met fruit en brood tegen blauw
Olieverf op paneel
122 x 200  -  2013
Prijs op aanvraag
Locatie: de Orangerie


Rembrandt van Rijn was een revolutionair op het gebied van portretkunst. Zijn beroemdste voorbeeld is De Nachtwacht. De leden van dit schuttersgilde werden niet, zoals de gewoonte was, naast elkaar geplaatst, maar juist verdeeld over de ruimte. Zo creëerde Rembrandt dynamiek in de anders zo saaie schuttersportretten. Maar de opdrachtgevers zelf waren er minder blij mee: de helft van hen was niet of nauwelijks te zien. In dit schilderij laat Helmantel zien dat je een stilleven net zo interessant kunt maken als De Nachtwacht: uien en peren, flessen en brood worden zorgvuldig in de voor- en achtergrond geplaatst om een bewegelijk geheel te vormen. Maar in tegenstelling tot Rembrandt zorgt Helmantel ervoor dat alle elementen evenveel aandacht krijgen. Het resultaat is rust in dit dynamische geheel.

Kenmerken van dit schilderij: groente, ui, fruit, peer, appel, metaal, pan, bord, pot, hout, plank, eettafel, brood, glas, fles, bestek, landelijk, bohemien

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

U kunt dit kunstwerk bezichtigen in de Havezate van Hof van Saksen te Nooitgedacht.
U bent 7 dagen per week welkom tussen 08.00 en 22.00u. Het werk bevindt zich in de Orangerie.
Laat ons weten wanneer u een bezoek komt brengen, dan heten wij u graag welkom met een kopje koffie en beantwoorden wij eventuele vragen.

Thuis-op-zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden

Wellicht ook interessant voor u

  • Alain Gazier
  • Maarten 't Hart
  • Maarten 't Hart
  • Maarten 't Hart