Pieter Pander, spannende portretten van mens en dier

 
Achter de eigenzinnige portretten van Pieter Pander (1962) gaat altijd meer schuil van de toeschouwer op het eerste gezicht kan zien. Pander is een vooraanstaand figuur in de portretschilderkunst van het Hedendaags Realisme. Hij portretteert niet alleen mensen (jong en oud), maar staat ook bekend om zijn indringende dierportreten. Pander hanteert een beperkt en kenmerkend palet, dat voornamelijk bestaat uit blauw, grijs, wit en bruin. Hij heeft gestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, waar hij onder andere les kreeg van Matthijs Röling, die een grote inspiratiebron werd. Verder is Pander beinvloed door het werk van Jan Mankes, die ook veel dierportretten maakte.
Lees meer...
Pieter Pander
Akwadukt Mid-Fryslân
 
Akwadukt Mid-Fryslân (Aquaduct Midden-Friesland) (Akwadukt Mid-Fryslân)
Olieverf op paneel
100 x 400  -  1992


Een schilderij van het aquaduct in het Prinses Margrietkanaal over de A32 bij Grou (Friesland). De bouw startte in mei 1991 en het aquaduct werd in maart 1993 officieel opengesteld voor het verkeer door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Hanja Maij-Weggen.
Pieter Pander kreeg via Ans’ Art in Groningen de opdracht een schilderijen te maken voor een bestuurskamer van de Noord-Nederlandse wegenbouw maatschappij. Op basis van de beschikbare ruimte heeft Pander gekozen op 1 wand een tweeluik te maken van 100 x 400 cm getiteld Aquaduct met liggende delen en ook nog een drieluik met staande delen van van elk 155 x 80 getiteld Asfaltwerkers.
Het tweeluik toont het in aanbouw zijnde aquaduct gezien vanaf de parallelweg aan de Leeuwarder (noorder) zijde. Pander heeft ter plekke schetsen en foto’s gemaakt en heeft dit in zijn atelier uitgewerkt op twee panelen van 100 x 200cm. Kenmerkend voor het werk van Pieter Pander is dat hij een eigen invulling geeft aan de werkelijkheid. Zo loopt op het linker paneel zijn hondje Robby op de stoep en op het schilderij zie je asfalteerwerkzaamheden die op het moment van het schilderen nog helemaal niet plaatsvonden. Sterker nog: je kunt zien dat ze nog volop bezig zijn met het ruige betonwerk.
Het royale formaat, het ingetogen palet en de vrije penseelvoering doen ervaren dat het om een groot project gaat en geven de kijker bijna het gevoel fysiek in de bouwput aanwezig te zijn.


Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

Wilt u dit kunstwerk bekijken? Geef hieronder uw voorkeursdatum aan. Wij nemen contact met u op voor een definitieve afspraak.

Thuis-op-zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden

Wellicht ook interessant voor u

  • Sam Drukker
  • Sam Drukker
  • Sam Drukker
  • Sam Drukker