Henk Helmantel (1945) is één van de belangrijkste figuratieve kunstenaars in Nederland en neemt in de kunstmarkt een prominente plaats in. Hij heeft gedurende zijn vijfenveertig jarige carrière een zeer herkenbare stijl ontwikkeld die door een groot publiek wordt gewaardeerd. De sterk realistische schilderijen omvatten voornamelijk stillevens en kerkinterieurs waarin de compositie, de lichtdonker contrasten, de sfeer en harmonie belangrijke elementen zijn. Het oeuvre kenmerkt zich door een hoge technische kwaliteit en eindeloze variatie aan gemengde kleuren met veel respect voor de onderwerpen. Zijn bewondering voor de Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw zoals bijvoorbeeld Rembrandt en Vermeer komt in zijn werk tot uiting. 

Henk Helmantel
Knoflook in schilbak
 
Knoflook in schilbak
Olieverf op paneel
40 x 65 cm  -  2004
€29.500,-
Locatie: Brasserie Coccinella

Een goed schilderij begint met een spannende, evenwichtige vlakverdeling. Elke compositie bestaat uit drie soorten lijnen: een horizontale, een verticale en een diagonale lijn. De horizontale lijn op dit schilderij is de rand van het tafelblad en is op twee derde van de hoogte geschilderd. Had Helmantel die horizon in het midden gezet, dan was dit werkje er gelijk een stuk saaier op geworden. Een dominante verticale lijn heeft dit schilderij niet echt, maar wel een diagonaal, gevormd door het mes. Dit element maakt het werk meer dynamisch en beweeglijk. Door zijn voorwerpen dus goed te ordenen, zorgt Helmantel voor een stevige basis van zijn schilderij.

Kenmerken van dit schilderij: kruiden, knoflook, hout, bak, dienblad, tafel, schilbak, bestek, mes, modern, bohemien, anders

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

U kunt dit kunstwerk bezichtigen in de Havezate van Hof van Saksen te Nooitgedacht.
U bent 7 dagen per week welkom tussen 08.00 en 22.00u. Het werk bevindt zich in Brasserie Coccinella.
Laat ons weten wanneer u een bezoek komt brengen, dan heten wij u graag welkom met een kopje koffie en beantwoorden wij eventuele vragen.

Thuis op zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden

Wellicht ook interessant voor u

  • Maarten 't Hart
  • Maarten 't Hart
  • Jan van Tongeren
  • Jan van Tongeren