Henk Helmantel (1945) is één van de belangrijkste figuratieve kunstenaars in Nederland en neemt in de kunstmarkt een prominente plaats in. Hij heeft gedurende zijn vijfenveertig jarige carrière een zeer herkenbare stijl ontwikkeld die door een groot publiek wordt gewaardeerd. De sterk realistische schilderijen omvatten voornamelijk stillevens en kerkinterieurs waarin de compositie, de lichtdonker contrasten, de sfeer en harmonie belangrijke elementen zijn. Het oeuvre kenmerkt zich door een hoge technische kwaliteit en eindeloze variatie aan gemengde kleuren met veel respect voor de onderwerpen. Zijn bewondering voor de Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw zoals bijvoorbeeld Rembrandt en Vermeer komt in zijn werk tot uiting. 

Henk Helmantel
Stilleven met fruit en brood tegen blauw
 
Stilleven met fruit en brood tegen blauw
Olieverf op paneel
122 x 200  -  2013
Prijs op aanvraag
Locatie: de Orangerie

Rembrandt van Rijn was een revolutionair op het gebied van portretkunst. Zijn beroemdste voorbeeld is De Nachtwacht. De leden van dit schuttersgilde werden niet, zoals de gewoonte was, naast elkaar geplaatst, maar juist verdeeld over de ruimte. Zo creëerde Rembrandt dynamiek in de anders zo saaie schuttersportretten. Maar de opdrachtgevers zelf waren er minder blij mee: de helft van hen was niet of nauwelijks te zien. In dit schilderij laat Helmantel zien dat je een stilleven net zo interessant kunt maken als De Nachtwacht: uien en peren, flessen en brood worden zorgvuldig in de voor- en achtergrond geplaatst om een bewegelijk geheel te vormen. Maar in tegenstelling tot Rembrandt zorgt Helmantel ervoor dat alle elementen evenveel aandacht krijgen. Het resultaat is rust in dit dynamische geheel.

Kenmerken van dit schilderij: groente, ui, fruit, peer, appel, metaal, pan, bord, pot, hout, plank, eettafel, brood, glas, fles, bestek, landelijk, bohemien

Contactgegevens:
Telefoonnummer: 088-1003100
E-mailadres: info@collectieharms-rolde.nl

Terug naar het overzicht <


Meer informatie

Stel hieronder uw vraag over dit kunstwerk. Wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.

Bezichtiging plannen

U kunt dit kunstwerk bezichtigen in de Havezate van Hof van Saksen te Nooitgedacht.
U bent 7 dagen per week welkom tussen 08.00 en 22.00u. Het werk bevindt zich in de Orangerie.
Laat ons weten wanneer u een bezoek komt brengen, dan heten wij u graag welkom met een kopje koffie en beantwoorden wij eventuele vragen.

Thuis op zicht

Graag wijzen we u op onze thuis-op-zichtregeling. Kosteloos en vrijblijvend brengen wij dit kunstwerk bij u thuis.
U kunt het dan een paar dagen ophangen en in alle rust een beslissing maken.
Vul hieronder een voorkeursdatum in, dan nemen wij contact met u op voor een definitieve afspraak.

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden

Wellicht ook interessant voor u

  • Jan van Tongeren
  • Jan van Tongeren
  • Jan van Tongeren
  • Maarten 't Hart